Istorija i legenda
Prema legendi, ljudi su kafu počeli uzgajati nakon što su koze primećene kako u planini konzumiraju lišće i voće sa stabla kafe. U Etiopiji u nekim područjima još uvek piju biljni čaj pripremljen od listova kafe.
Prvi pisani tragovi o kafi pripremljenoj od prženih zrna dolazi od arapskih učenjaka koji su zapisali da je veoma korsina i da "daje energiju potrebnu za uspešan nastavak radnog dana".
Arapska inovacija kuvanja kafe od prženih zrna u Jemenu najpre se proširila među Egipćanima i Turcima, a kasnije je našla svoj put prema ostatku sveta.
Drugi učenjaci veruju da je biljka kafe uneta u Jemen iz Abenisije, bazirano na jemenskoj tradiciji sadnje biljaka kafe na Udeinu ("dvije grančice").
Drugi učenjaci veruju da je biljka kafe uneta u Jemen iz Abenisije, bazirano na jemenskoj tradiciji sadnje biljaka kafe na Udeinu ("dvije grančice").
Uzgajanje i upotreba
Vreme poćetka uzgoja kafe u Etiopiji je nejasno, ali je dokumentovano da je započeo u Jemenu u 12. veku.
Arabika čini 75 - 80 % svetske proizvodnje kafe u svetu.
Za potpuno sazrevanje biljke potrebno je sedam godina. Obično se uzgaja na nadmorskoj visini između 1 300 i 1 500 m, ali plantaže mogu biti smeštene na nivou mora ili na visini od 2 800 m.
Bobice su izdužene, veličine oko 1 cm.
Za uzgoj je potrebno mogo napora i teškog rada.
Svako stablo može proizvesti od 0,5 do 5 kg suvih zrna, u zavisnosti od individualnih karakteristika stabla i klimatkih uslova po sezoni.
Na ostrvu Java, sadnja i žetva se obavljaju tokom cele godine. Međutim, u nekim delovima Brazila stabla se sade sezonski i žetva se obavlja samo u zimskom periodu.
Biljke su osetljive na oštećenja u uslovima kao što su hladnoća ili niska ph vrednost tla. Takođe su osetljive na pesticide u mnogo većoj meri nego biljke Robuste.
Proizvodnja kafe u Indoneziji započela je 1699. godine. Indonezijska kafa, kao što je Sumatranska ili Java, poznate su po jakom telu i niskom kiselosti, što ih čini idealnim za mešanje s kafama izraženije kiselosti iz područja Centralne Amerike i Istočne Afrike.
Gourmet ( ili "premium") su gotovo isključivo visokokvalitetne blage vrste kafe Arabika a među najfinijim zrnima koja se koriste za pripremu espressa su jamajska "Jamaican Blue Mountain", kolumbijska "Colombian Supremo", "Tarrazú", "Costa Rica", gvatemalska "Guatemalan Antigua" i etiopijska "Ethiopian Sidamo".
Sorta
Jedna loza sorte etiopijske kafe Arabika prirodno sadrži vrlo malo kofeina.
Normalna zrna biljkaka Arabike sadrže 12 miligrama kofeina po gramu suve mase, dok neka sadrže samo 0,76 miligrama kofeina po gramu , ali sa svim ukusima normalne kafe.
Normalna zrna biljkaka Arabike sadrže 12 miligrama kofeina po gramu suve mase, dok neka sadrže samo 0,76 miligrama kofeina po gramu , ali sa svim ukusima normalne kafe.
Tipovi kafe Arabika
Postoje različiti tipovi ili sorte zrna kafe Arabika. Razlikuju se po svojim ukusima svojstvima. Iako neke sorte uspešnije rastu pod drugačijim geografskim uslovima od drugih, one se ne odnose na regiju u kojoj je određena sorta uzgaja. Umesto toga, one su rezultat botaničkih različitosti, ukrštanja razližitih vrsta ili pod vrsta.
Od mnogih sorti koje postoje u svetu, navodimo samo one najpopularnije:
Typica
Ova sorta se može uzgajati u bilo kojoj regiji za uzgoj kafe. Od nje su nastale mnoge druge sorte. Iako su stabla niska i popustljiva, ona ipak proizvode ukusna, visokokvalitetna zrna.
Bourbon
Postoje mnoge varijante Bourbona; kao i Typica, mnoge druge sorte su nastale od Bourbona. Izvorno nastala 1708. godine od strane Francuza, ova biljka se uzgajala na ostrvu u Indijskom okeanu pod nazivom „Bourbon“ danas poznat kao Reunion. Bourbon proizvodi 20-30% više voća nego Typica. Veoma bogatog je ukusa.
Caturra
Pronađena je u Brazilu. Ime je dobila po gradu u kojem je otkrivena. Ova sorta kafe je izmenjena verzija Bourbona. Iako je otkrivena u Brazilu, mnogo bolje uspeva u Kolumbiji i Južnoj Americi. Voćnog je ukusa, visoke energetske vrednosti. Iako Caturra ima veći prinos nego Bourbon, zahteva mnogo pažnje i nege kako bi napredovala.
Catuai
Ova sorta je nastala ukrštanjem Caturre i Mundo Novo sorte. Kao i Caturra, Catuail je kratka, gusta biljka koja daje veliki prinos. Zahteva mnogo pažnje i fertilizacije kako bi napredovala. Donosi žuto ili crveno bobičasto voće, dajući ovoj sorti kafe voćni ukus.
Mundo Novo
Hibrid koji je nastao 1940. godine, kao rezultat ukrštanja Bourbon i Typica kafe. Ova sorta je otporna a žetva se obavlja nešto kasnije nego za druge tipove kafe.
Blue Mountain
Uzgaja se na Jamajci. Nastala je od raznih podvrsta kafe Typica i poznata je po svojoj otpornosti. Uspeva na viskokim nadmorskim visinama i najčešće se uzgaja na Blue Mountains ( „Plavim planinama“) po čemu je dobila ime.
No comments:
Post a Comment