Cappuccino
Cappuccino je italijanski napitak od espresso kafe s toplim mlekom i penom.
To je kafa koja u osnovi ima espresso. Priprema se na taj način što se u espresso dodaje posebno pripremljeno mleko sa mikropenom. Ovako mleko moguće je pripremiti samo na espresso aparatima na kojima postoji posebna slavina za ispuštanje vrelog vazduha direktno u posudu sa mlekom.
Caffe Latte
Caffe Latte je u osnovi espresso u koji ulijete dvostruko veću dozu mleka.
Obzirom da sadrži više mleka, savršen je napitak za one koji u kafi ne traže veću količinu kofeina.
Priprema se tako što se u šolju sipaju redom: espresso, mleko na pari, mlečna pena. Neretko se dodaju i posebni ukusi pa se dobijaju Mocha Latte, Vanilla latte…
Servira se u većim šoljicama.
Caffe Latte Macchiato
Kada na osnovu kafe, odnosno na espresso dodamo kašiku pene od vrućeg mleka, dobijemo jedan od najpopularnijih napitaka od kafe na našim prostorima: Macchiato.
Macchiato je vrsta napitka koji zadržava snagu kafe, ali uz malu dozu mleka ili mlečne pene da ublaži snažnu aromu.
Sastoji se od tri dela koji se međusobno gotovo i ne mešaju. Na dnu se nalazi vruće mleko, sledeći sloj je espresso i zadnji, treći sloj sastoji se od mlečne pene.
Po pravilu se servira u visokoj, uskoj čaši.
Latte Art
Latte Art, ili "umetnost u šoljici kafe", razvila se paralelno i nepovezano u različitim zemljama, iako se vjeruje da je sve započelo u Italiji.
Umetnost crtanja kremastom mlečnom penom po kafi pojavila se 80-ih godina prošlog veka.
Dolevanjem mleka u šoljicu kafe te korištenjem čokolade uz docrtavanje štapićima nastaju prava mala remek dela.