Wednesday, May 11, 2016

Kako pripremiti tursku kafu u pesku?

Kada govorimo o pripremi dobre kafe najpre mislimo na domaću, kod nas najčešće nazvanu "turskom kafom".

Prvo što trebate znati je da je „turska kafa“ način kuvanja, a ne vrsta kafe.



PRIPREMA

Metoda pripreme turske kafe u pesku je nesvakidašnja ali istovremeno i zanimljiva. Za kuvanje se koristi vreo pesak jer on pruža mnogo veću konzitentnost toplote.

Pesak može biti zagrejan bilo kojom metodom, važno je samo da je toplota ravnomerno raspoređena oko džezve. Nakon što u džezvu dodamo vodu, uronimo je u vreo pesak u dubinu od nekoliko centimetara.

Potrebni sastojci:

Voda, visokokvalitetna mlevena kafa od najfinijih zrna, šećer (po želji)

I kafa i voda se prethodno sipaju u džezvu a zatim urone u vreo pesak.






Dok se voda zagreva, lagano promešajte kafu kako bi talog bio ravnomerno raspoređen i kako bi se izbeglo stvaranje neželjenih grudica.

Pričekajte da kafa proključa i stvori se pena, ali ne dozvolite da proključa do kraja.


POSLUŽIVANJE

Izvadite džezvu iz peska i pažljivo uklonite penu. Možete je staviti u šolje. 

Lagano sipajte kafu u šolje.



Ukoliko ste u šolje prethodno stavili penu, potrudite se da se pena prilikom sipanja kafe zadrži na površini.

Ostavite šolje s kafom dve-tri minute kako bi se prirodno kreirao talog.

Kada se talog i kafa razjedine, možete početi uživati u svom omiljenom napitku.


Ne propustite pogledati i video o pripremi turske kafe u pesku koji je Bean and Leaf pripremio u hotelu Square Nine u Beogradu:


Nekoliko dodatnih, korisnih saveta za pripremu kafe:

1 - najveći neprijatelji zrnima kafe su vlaga i vazduh. Kada su jednom izložena ova dva faktora, aromatična ulja kafe brzo se rasplinu. Kafa će duže ostati sveža ako kupite i čuvate cela zrna, najbolje u neprozirnoj i dobro zatvorenoj posudi. Kupujete li više kafe nego što planirate potrošiti u desetak dana, višak slobodno stavite u zamrzivač.

2 - najbolji način da prepoznate sveža zrna kafe je miris - potrebna je slatka, zemljasta aroma kafe.

3 - kafu kuvajte u bakarnoj džezvi

4 - kuvanje zapoćnite sa hladnom vodom, a ako pijete sa šećerom, dodajte ga odmah u džezvu

5 - voda ne treba do kraja proključati, sklonite je u trenutku neposredno pre ključanja

6 - kada sipate kafu, mešajte je samo u jednom smeru, zbog boljeg taloženja

7 - prilikom sipanja u šolje, sipajte lagano, nikako odjednom

I ne zaboravite:

"Najbolje ideje nastaju u društvu dobro pripremljene šoljice kafe."