Wednesday, August 17, 2016

SPECIALTY COFFEE - SPECIJALNA KAFA

Kao ljubitelji najpopularnijeg pića na svetu, uvek imamo opciju izabrati između specijalne ili obične šoljice kafe. 

Šta je to u stvari „specijalna kafa“ ?

"
Specialty coffee" (specijalna ili posebna kafa – merena po kvaliteti) je izraz koji je prvi put spomenut od strane Erne Knutsen 1974. godine u časopisu o trgovini pod nazivom "Čaj & kafa". Ona je ovaj termin upotrebila kako bi opisala zrna kafe najboljeg ukusa proizvedenih u posebnim klimatskim uslovima.



Na skali do 100 za merenje kvaliteta, kafa koja dostigne 80 ili više poena smatra se specijalnom.

Ove sorte kafe se uzgajaju u posebnim i idealnim klimatskim uslovima, zbog čega postaju prepoznatljive po njihovom punom ukusu uz minimum ili nimalo nedostataka.

Jedinstveni mirisi i ukusi su rezultat posebnih osobina zrna i sastava tla u kojima su uzgajana.

Među najpoznatijim zemljama po proizvodnji ove kafe su Kolumbija, Etiopija, Kenija i Panama.

Potražnja za specijalnom kafom u mnogim zemljama je u porastu. Amerika je najrazvijenije tržište. Sledi je Evropa a zatim Azija.

Iako je region Azije još uvek u ranoj fazi potrošnje ove vrste kafe, ipak je primetan  značajan pomak jer kupci na tom području počinju praviti razliku u kvaliteti kafe koju piju.

Specijalne vrste se razlikuju od ostalih vrsta kafe jer se uzgajaju na savršenoj nadmorskoj visini, u tačno doba godine, na najboljem tlu i obrane su u pravo vreme.

Putovanje kafe od plantaže do naše šoljice je dugo i komplikovano. Za farmere možemo sa sigurnošću reći da se radi o pravim profesionalcima koji kafu uzgajaju s mnogo brige, pažnje, znanja i mukotrpnog rada.



Pod pojmom „specijalna kafa“ garantuje se vrhunski kvalitet kroz sve faze obrade.

Sve počinje od semena kafe ili zrna, istog onog zrna od kojeg je šoljica kafe pripremljena.

Da bi se proizvela kvalitetna kafa, seme mora biti vrhunskog kvaliteta i posađeno na pravom mestu, u pravo vreme.

Postoje dve različite sorte kafe: meka Arabika i Robusta koja sadrži veći nivo gorčine ali se lakše uzgaja. Otprlike, sve vrste specijalne kafe dolaze od najviše 10% zrna Arabike.

Nakon 3-4 godine, zasađeno stablo kafe će doneti svoje prve crvene plodove – znak da su zrna spremna za žetvu.



Sa plantaža, kafa stiže do trgovaca ili direktno u pržionice.

Pržionice kreiraju posebne profile za svaku od vrsta kafe, povećavajući ili naglašavajući njihove prirodne arome.

Bariste, uz upotrebu specijalne opreme, s velikom preciznošću koriste prženu kafu kako bi proizveli kvalitetna i ukusna pića.




Specijalna zrna kafe su uvek dobro obrađena, sveže pržena i pravilno pripremljena.