Legenda kaže da je 2737. pre nove ere, kineski car Shen Nung, koji je vladao u vreme „Pet vladara“, otkrio čaj kada je lišće s obližnje biljke slučajno palo u šoljicu vrele vode. Miris je bio toliko omamljujući da car nije mogao da odoli da ne uzme gutljaj. Na kraju je bio toliko oduševljen svojim otkrićem da je čaj načinio nacionalnim pićem. Biljka koja je pala u vrelu vodu bila je kamilica.
Ovo je samo jedna od mnogih legendi o poreklu čaja. Ko zna...možda je i istinita?
Sve vrste čajeva osim biljnog čaja prave se od sušenog lišća biljke Camellia sinensis.
Najpopularniji čajevi u svetu su zeleni i crni čaj.
Crni čaj
pravi se od listova biljke pod nazivom Camellia sinensis. Prilikom procesa oksidacije, listovi se iz zelene boje menjaju u tamnu braonkasto-crnu boju. Oksidacija znači da su listovi izloženi vazduhom bogatim kisikom.
Proizvođači čaja mogu kontrolisati količinu oksidacije. Crni čaj je potpuno oksidirani čaj, dok zeleni ne.
Mnogi ljudi ga piju čaj za budnost i energiju, što potvrđuju i naučna istraživanja. Ovaj čaj sadrži kofein i mnoge druge zdrave supstance.
Crni čaj je najpopularniji u svetu, čak 80% ljudi konzumira ovaj napitak. Lako je dostupan i možete birati medju stotine različitih ukusa i mešavina.
Bilo gde da otputujete, zasigurno će vam ponuditi crni čaj kao stimulativno i osvežavajuće piće.
Zeleni čaj
Pravi se od iste biljke kao i crni čaj. Nastao je u Kini, ali se proizvodnja vrlo brzo proširila i na ostale azijske zemlje.
Zeleni čaj se u medicini koristi hiljadama godina.
Po sastavu, nema razlike između toplog i ledenog čaja. Međutim, imajte na umu da su ledeni čajevi previše razređeni vodom što utiče na njihov kvalitet i efikasnost.
Korisni saveti
Da biste pripremili savršenu šoljicu čaja i sačuvali njegova svojstva, obratite pažnju na sledeće:
- na tržištu postoje razne vrste zelenog i crnog čaja. Isprobajte ih i odaberite onaj koji vama najviše odgovara
- uvek koristite kvalitetne listove ili vrećice kako biste dobili najbolji ukus
- nikada nemojte stavljati vrećice čaja u kipuću vodu (što obično radimo prilikom pripreme crnog čaja)
- uvek stavite vrećicu čaja u vrelu, a ne kipuću vodu. Idealna temperatura je 80-85 stepeni
- ako pijete 3 - 4 šoljice dnevno, koristite med. Na taj način ćete smanjiti novi šećera koji unosite u organizam na dnevnoj bazi.
I ne zaboravite da čajevi sadrže kofein. Ne preporučuje se konzumiranje više od pet šoljica dnevno.
Prijatno! :)
No comments:
Post a Comment