Friday, August 19, 2016

ŠTA JE GOURMET KAFA ?

Definicija reči gourmet je "fina hrana ili piće". Značenje je isto što i gurmanska hrana za koju se upotrebljavaju samo najfiniji sastojci. Upotrebom najboljih metoda stvara se gotov proizvod koji je u svakom pogledu predivan.



Gourmet vrste kafe nastaju pažljivim odabirom i upotrebom najfinjih zrna. Najtraženije su na tržištu jer je njihov kvalitet nemerljiv.

Obrada svih vrsta kafe ( berba, sušenje, sortiranje....) u celom svetu vrši se na prilično sličan način ali kvalitet je različit i on mnogo zavisi od klime, nadmorske visine gde se kafa uzgaja kao i vrste pesticida koje farmeri koriste za zaštitu svojih useva. Ovo su samo neki od faktora za merenje kvaliteta kafe. Osim navedenog, moramo takođe uzeti u obzir i proces pečenja koji je najvažniji faktor za postizanje kvaliteta. Ako su zrna nedovoljno pečena, kafa vrlo lako može postati slaba, a ako je pečena previše, može nastati ukus nagorelosti. Dakle, za kreiranje gourmet kafe zrna moraju biti savršeno pečena.



Jedna od najpoznatijih i najukusnijih vrsta gorumet kafe je svakako Jamaican Blue Mountain (Jamajska plava planina). Najteže se uzgaja - razlog su uragani u Meksičkom zalivu. Ova kafa je najprodavanija u svetu, a sve zbog svog bogatog ukusa i božanskog mirisa.




Gourmet kafa
je specijalna poslastica i svakako možete očekivati bogatu, pitku, ukusnu i kafu jakog tela. Ona je i organska što znači da možete biti sigurni da je uzgajana u ekološki zdravim uslovima. Činjenica da su zrna organski uzgojena znači da je ta kafa najbolja od svih drugih kafa.

Najbolji način za nabavku gurmet kafe je kupiti je sveže prženu i mlevenu direktno u specijalizovanim pržionicama za ovu vrstu kafe. Što je svežija, ukus i celokupan kvalitet su mnogo bolji.


Gourmet kafa s ukusom

Uobičajeni dodaci koji se koriste za postizanje specifičnog, prirodnog ukusa su, između ostalih: čokolada, lešnik, vanila, Irish cream, badem, amaretto, kokos, cimet, menta......

Svaki od ukusa su jedinstveni...



Bez obzira koji od ukusa vama lično najviše odgovara, ne zaboravite da je najbolja gourmet kafa s ukusom ona za čiju se pripremu koriste samo pažljivo odabrana zrna, savršeno pržena, mlevena i kombinovana s najboljim prirodnim aromama.

Gourmet kafa je bolja i od najboljih i svakim gutljajem ćete sigurno biti oduševljeni i prijatno iznenađeni.