Thursday, June 9, 2016

Najpopularniji napici od espresso kafe

Postoji nekoliko desetina napitaka koji u svojoj osnovi sadrže espresso. Neki od najčešćih i najpopularnijih su Cappuccino, Caffe Latte i Caffe Latte Macchiato. Svaki od ovih napitaka poreklom je iz Italije.

Cappuccino 

Cappuccino je italijanski napitak od espresso kafe s toplim mlekom i penom.


To je kafa koja u osnovi ima espresso. Priprema se na taj način što se u espresso dodaje posebno pripremljeno mleko sa mikropenom. Ovako mleko moguće je pripremiti samo na espresso aparatima na kojima postoji posebna slavina za ispuštanje vrelog vazduha direktno u posudu sa mlekom.

Caffe Latte

Caffe Latte je u osnovi espresso u koji ulijete dvostruko veću dozu mleka.


Obzirom da sadrži više mleka, savršen je napitak za one koji u kafi ne traže veću količinu kofeina.

Priprema se tako što se u šolju sipaju redom: espresso, mleko na pari, mlečna pena. Neretko se dodaju i posebni ukusi pa se dobijaju Mocha Latte, Vanilla latte…

Servira se u većim šoljicama. 

Caffe Latte Macchiato

Kada na osnovu kafe, odnosno na espresso dodamo kašiku pene od vrućeg mleka, dobijemo jedan od najpopularnijih napitaka od kafe na našim prostorima: Macchiato.



Macchiato je vrsta napitka koji zadržava snagu kafe, ali uz malu dozu mleka ili mlečne pene da ublaži snažnu aromu.


Sastoji se od tri dela koji se međusobno gotovo i ne mešaju. Na dnu se nalazi vruće mleko, sledeći sloj je espresso i zadnji, treći sloj sastoji se od mlečne pene. 

Po pravilu se servira u visokoj, uskoj čaši.

Latte Art

Latte Art, ili "umetnost u šoljici kafe", razvila se paralelno i nepovezano u različitim zemljama, iako se vjeruje da je sve započelo u Italiji. 




Umetnost crtanja kremastom mlečnom penom po kafi pojavila se 80-ih godina prošlog veka.

Dolevanjem mleka u šoljicu kafe te korištenjem čokolade uz docrtavanje štapićima nastaju prava mala remek dela.


I ne zaboravite: za vrhunski espresso, pored idealne mešavine visokokvalitetnih vrsta kafe, potreban je i kvalitetan espresso aparat. Ali, kao neizostavan faktor, tu je barista, osoba koja sve to priprema i stvara vašu savršenu šoljicu kafe.