Tuesday, August 9, 2016

KAFA ROBUSTA

Kafa Robusta je otkrivena u 19. veku. Poznata je i pod nazivom "Canephora". 

Vrsta je cvetne biljke koja pripada porodici Rubikeae.



Biljka raste na robustnom stablu visine od oko 10 metara. Kao vrsta kafe nije priznata sve do 1897. godine, nakon skoro 100 godina posle Arabike.



Robusta čini 30% proizvodnje kafe u svetu. Zelena zrna su 40-50% jeftinija od zrna Arabike.

Uzgoj i upotreba

Robusta se uzgaja na nižim nadmorskim visinama, isključivo u istočnoj hemisferi.

Ova vrsta kafe uzgaja se u Aziji i Africi, najviše u Vijetnamu. Takođe se uzgaja i u Indiji i Brazilu gde se često naziva "conilon".

Poslednjih godina Vijetnam je postao najveći izvoznik Robuste. Prestigao je Brazil, Indoneziju, Indiju i Ugandu.

Robusta je jednostavna za proizvodnju. Dugotrajne promene vremenskih prilika ni na koji način ne utiču na njen uspešan rast.

Zrno je snažno, visoke kiselosti i gorčine. U proseku sadrže 83% više kofeina nego Arabika. Mnogi faktori mogu uticati na sadržaj kofeina u ovoj kafi kao što su uslovi u kojima se uzgaja, kvalitet zrna i način pripreme.



Primarno se koristi kao dodatak za mešavine kafe. Napitak koji bi se pripremao isključivo samo od Robuste bio bi opor i gorak, pa se ova vrsta koristi isključivo za mešavine, obzirom da daje punoću ukusu.

Važno je i napomenuti da su neke vrste ove kafe visokog kvaliteta i zbog njihovog specifičnog ukusa i odlične kreme koju stvaraju mogu se koristiti za pripremu espresso kafe. Osim toga, Robusta se koristi i za instant kafu.



Najskuplje i vrlo retke vrste Robuste u svetu su indonezijska Kipi Lowak i filipinska Kapeng Alamid.